marți, 22 februarie 2011

Cum e cu poezia

Văd poezia ca pe un studiu, o cercetare. Ce facem noi, atunci cînd scriem un text, se numeşte cercetare literară. De aceea nici nu are sens să insistăm prea mult pe influenţe, pentru că ele nu-s decît nişte demonstraţii pe baza cărora putem împinge mai în faţă studiul cu scopul de a descoperi elemente de noutate.
Influenţele mele sunt nişte formule deja enunţate, pe baza cărora încerc să găsesc altele.

4 comentarii:

  1. ce fac unii cand scriu un text este mai mult decat o cercetare literara.
    de altfel a face doar literatura cand scrii este deja prea putin.
    chiar nu mai merita sa scrii doar de dragul de a scrie.
    exista mize mult mai puternice in spate: sociale, politice, religioase, antropologice, revolutionare, alchimice, cale spirituala-practica etc. pentru mize cu adevarat puternice merita sa scrii, de la un punct incolo.bun, trebui sa ai si capacitatea de afce acest demers.

    in primii ani de scris poti intra la categoria aceasta de cercetare literara-instrumente-notiuni elementare de folosinta.
    oricum iti urmesc in continuare argumentatiile. tocmai pentru ca ma ajuta sa precize eu alte instrumente de lucru.

    RăspundețiȘtergere
  2. a iesit cu anonim mai inainte. se mai intampla... mai este o inversare de litere mai sus

    RăspundețiȘtergere
  3. cum să fie prea puţin, domne, ai înnebunit? da-le dracu de mizde, ovia!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare mi-e teamă că postarea asta va fi prea puţin înţeleasă şi interpretată anapoda. Dar revin acum cu nişte lămuriri suplimentare. Cercetarea are un caracter colectiv în sensul că fiecare descoperire stă la baza următoarei şi tot aşa. Un cercetător porneşte de la rezultatele celorlalţi şi împinge mai departe raţionamentul. Am încercat să înlătur prejudecata conform căreia arta în general şi literatura în cazul de faţă se face individual şi autist. Dimpotrivă, învingînd o altă prejudecată anume că influenţele în literatură ar fi înţelese peiorativ ca nişte slăbiciuni, fiind profund nocive, contrazic şi spun că la fel ca în cercetare pornesc lucrurile de unde le-au lăsat alţii şi împing mai departe.

    RăspundețiȘtergere