argument

Voi pune poezii, păreri despre cărţi, muzică, pagini de jurnal şi un instrument de interpretare personală a poeziei. Încerc să scriu cît de des pot şi dacă pur şi simplu îmi termin ideile, am pus punct şi rămîne totul aici pentru cine vrea să citească.

Acesta nu este un demers critic. E un gest egoist care îmi folosește în primul rînd mie. O lucrare de cercetare personală a poeziei cu ajutorul texelor altora. Nu stabilesc criterii valorice, dar îmi declar foarte deschis preferinţele. Dacă ele corespund sau nu cu ierarhiile stabilite, asta contează prea puţin. S-ar putea chiar să nu fie o viziune potrivită şi să-mi corectez din mers părerile.

Nu există o reţetă a poeziei, ar spune foarte mulţi, pentru că în cazul ăsta oricine ar putea scrie poezie. Eu spun că există reţeta şi e foarte vizibilă, doar că foarte puţini au la îndemînă ingredientele necesare.
Voi clarifica nişte noţiuni care mi se învîrt prin cap cînd citesc o carte de poezie.
Da, sună înfiorător să desfaci textul ca pe un mecanism, prea tehnic(ist), rece, fabricat, creative writing gen, dar aşa sunt eu cerebral şi pedant, mi-e imposibil să schimb asta.
Cel mai previzibil reproş care mi se poate aduce este că receptarea la modul ingineresc substituie emoţia estetică şi distruge farmecul textului literar - dar de fapt acest mod de receptare nu precede reacţia emoţională, ci îi trasează ulterior nişte coordonate şi instrumente de măsură care n-o fac mai puţin interesantă, dimpotrivă.

Şi ca să nu existe confuzii: voi încerca să mă refer cît mai mult la cărţi şi nu la autori, dar să se înţeleagă că şi cînd vorbesc despre un autor la modul general am în vedere textele lui şi nu brandul_cultural_nume_de_autor